Allt du behöver veta om att arbeta utomlands

Ibland kan ditt hemland kännas otillräckligt för dina drömmar. Du kanske vill fortsätta med karriären utomlands. Att släppa livet hemma i Sverige är läskigt och utmanande men det finns ingenting som botar osäkerheten som planering. Att vara förberedd är både praktiskt och viktigt för att göra en stor förändring. Här kommer de bästa tipsen till dig som vill prova lyckan i ett annat land: 

  • Visum och tillstånd

Dessa två är ett av det viktigaste du måste ha koll på innan du åker, annars får du inte åka helt enkelt. Kolla upp vilka visum och tillstånd du behöver för det land du planerat att flytta till och planera utifrån det. En del tillstånd kan ta längre tid än andra och ingenting kommer utan kostnad. Se till att ha gott om pengar.

  • Vart ska du ta vägen?

Visionen om att jobba i ett annat land är en sak, men hur ska du ta dig dit? Din vision kommer ta dig långt men rent praktiskt måste du hitta boende. Det finns många grupper att söka sig till i sociala medier när det kommer till att flytta utomlands. Var inte heller rädd för att våga höra av dig till bekanta eller släktingar som gjort samma resa som du tänker göra.

  • Hitta drömjobbet

Börja direkt att fila på ett bra CV som är skrivet på engelska. Ta med den informationen som du finner mest relevant för det du vill arbeta som. Fråga lokala invånare hur de söker sina tjänster och börja söka runt på internet. Finslipa din LinkedIn-profil, där hittar du många tjänster som finns i utlandet. 

  • Klara ekonomin

Lön kan variera beroende på vilket land du vill bosätta dig i, men även sättet att spendera pengar kan också se annorlunda ut. Hyror kan vara mycket högre, liksom vad som egentligen ingår i hyran. Även mat kan variera i pris. Se till att göra bra research innan du kommer iväg så du vet att din lön kommer täcka alla dina utgifter. Du ska även kunna leva gott i landet och ha råd att upptäcka!

  • Om det inte går som planerat

Såklart ska du satsa och ta dig iväg på ditt livs största resa, men det är alltid bra att vara garderad. Om det skulle vara så att jobbet inte levererar lön i tid, du får sparken och behöver leta nytt jobb eller något annat olyckligt händer är det bra att ha en buffert. Ta reda på hur mycket pengar du behöver för att klara dig en period utan pengar så du inte behöver åka hem direkt.