Så ökar du chanser till att få uppehållstillstånd

Så ökar du chanser till att få uppehållstillstånd

Om du har befunnit dig i Sverige på grund av studier kan du ansöka om uppehållstillstånd efter avklarade studier. För att få stanna krävs det att du tänker söka arbete eller starta ett eget företag. Att ansöka om uppehållstillstånd kan vara krångligt och att ta hjälp tidigt i processen har sina fördelar.

Businessman,And,Male,Lawyer,Or,Judge,Consult,Having,Team,MeetingOm du är student i Sverige från ett annat land har du under tiden du studerar rätt att uppehålla dig i Sverige. När du är färdig med dina studier och vill stanna kvar i Sverige och arbeta kan du söka uppehållstillstånd. Det är möjligt att söka uppehållstillstånd för att söka arbete eller om du är intresserad av att undersöka möjligheterna att starta upp ett eget företag. Men att ensam navigera runt i snårskogen av byråkratiska processer när du är ny i Sverige är inte helt enkelt. Det är en bra idé att redan från början ta hjälp av en jurist eller en advokat som är expert inom migrationsrätt och som kan företräda dig. Ett juridiks ombud värnar om dina intressen och arbetar för att du ska få en trygg och säker rättsprocess.

Ansökan tar tid att göra

Migrationsrätt är ett väldigt brett område och det är inte alla gånger enkelt att veta vad som krävs för att din ansökan om uppehållstillstånd ska vara korrekt. Att ansöka om uppehållstillstånd tar mycket tid i anspråk och att behöva göra om processen med ansökan är att slösa med tid och energi. Det är bättre att göra det rätt från början. Det är helt klart värt att ta hjälp, det kan även öka dina chanser att ansökan beviljas.

Confident,Lawyer,PortraitMigrationsverkets krav för att få uppehållstillstånd efter studier:

  • Lämna in en ansökan innan ditt aktuella tillstånd går ut.
  • Ditt senaste uppehållstillstånd ska ha varit för studier på en högre utbildning.
  • Du måste ha ett giltigt pass.
  • Alla dina kurser från högskolan ska vara godkända och du ska ha gått minst två terminer.
  • Du planerar att söka arbete eller starta ett eget företag.
  • Under tiden som ansökan behandlas kan du försörja dig själv.
  • Du ska ansöka om en heltäckande sjukförsäkring om du inte redan har en.

Sök rådgivning tidigt

När du söker uppehållstillstånd för arbete efter studier finns det speciella krav på hur ansökan ska se ut och hur den ska vara utformad. Det är också viktigt att den innehåller all viktigt information som kan tänkas vara dig till gagn. Det är faktiskt viktigt att ansökan om arbetstillstånd blir bra från början, sök rådgivning tidigt i processen om du känner dig vilsen. När du har lämnat in en ansökan har du rätt att vara kvar i Sverige tills du har fått ett beslut.

Uppehållstillståndskort

Om du får din ansökan beviljad får du ett uppehållstillståndskort och det är ett bevis på att du har tillstånd att vara i Sverige. Kortet har en bild på dig och ditt fingeravtryck. Du behöver göra om processen med att bli fotograferad och lämna fingeravtryck även om du har haft ett uppehållstillståndskort innan.