Studera i vuxen ålder

Det råder ofta frågetecken kring studier i vuxen ålder och hur ekonomin ska gå ihop. Men det finns lösningar som gör det möjligt för de flesta att studera utan att behöva bekymra sig för pengarna. Det är viktigt att kolla upp vilken studieform som passar bäst och det är i många fall är möjligt att kombinera studier med arbete.

studeraMånga vuxna har fastnat i ekorrhjulet och har svårt att se möjligheten till förändring. Alla är inte nöjda med sitt jobb men har inte erfarenheten eller utbildningen för att kunna byta. Att börja studera kan vara lösningen, men ekonomiska hinder kan sätta stopp för att våga ta steget. Men att studera är definitivt ingen omöjlighet för den som är påläst och beredd att satsa på sina drömmar.

Att studera som vuxen

Valet av yrkesinriktning görs ofta i ung ålder, men inte alla väljer rätt. Då är det viktigt att våga förändra sin situation. Ingen är för gammal för att studera och lära sig nya saker. Tvärtom så upplever många att de uppskattar studietiden mer som vuxna. Utveckling är viktigt och det är något som behövs hela livet.

Ekonomin

Att studera behöver inte innebära en förlorad inkomst. Det finns många lösningar som kan fungera helt beroende på situation och form av studier.

  • För att slippa säga upp sig från jobbet kan det vara ett alternativ att studera deltid vid sidan av.
  • Många utbildningar erbjuder också studier på distans vilket underlättar samtida arbete.
  • Beroende på hur stor inkomsten är idag kan det också finnas möjlighet att få studiemedel från CSN.
  • Eftersom studierna är tillfälliga kan ett kreditlån lösa ekonomin under studietiden.

Det är också bra att ha i åtanke att en eventuell minskad inkomst som det kan innebära att studera kan tas igen sedan när studierna slutförts. Den som är mån om sin kreditvärdighet kan med fördel ta ett Kreditlån utan UC, vilket inte påverkar framtida möjligheter att få lån. Ett fast jobb är heller inget måste för att kunna få låna pengar. Det är viktigt att inte låta sig hindras av osäkerhet kring ekonomin, då studier alltid är en god investering för framtiden.