Studera utomlands

Ett miljöombyte behövs ibland och många tar sitt pick och pack till varmare breddgrader. Personlig utveckling gynnas av att testa olika kulturer. Länder runt om i världen erbjuder ett stort utbud av utbildningar som kan bidra till ditt bättre jag.

Det finns många valmöjligheter när det kommer till utbildning världen över. I Sverige har du självfallet ett bra utbud av utbildningar men ibland behövs ett ombyte när det kommer till miljö och kultur. Vid studerande utomlands upplever du inte bara andra skolor, utan du lär dig andra språk, maträtter och vanor. Det finns många organisationer som specialiserat sig på utlandsstudier för att garantera att utbildningen når vissa krav, även för att garantera säkra studier. Det finns mycket att hålla reda på och mycket frågor kan dyka upp. Nedan svarar vi på några av dem.

Börja lättare?

Många av Sveriges universitet och högskolor erbjuder utbytesår vid studerande på deras lärosäten. Majoriteten av din studietid kommer att spenderas i Sverige men med tillräckligt bra betyg kan du ansöka om att vara utbytesstudent. Tiden du kommer att studera utomlands kan variera beroende på egen preferens och tillgänglighet. Detta alternativ kan vara bra om du känner för att testa på det under en kortare period. 

Språkresor eller kurser utomlands är ett annat alternativ. Om du ansöker om en kurs utomlands eller beställer en språkresa brukar dessa sträcka sig under några veckor. Detta är ett bra alternativ för dig som vill komma iväg under en kortare tid för att bredda dina kunskaper. Nackdelen med dessa är att det kan vara aningen dyrt och om du ansöker om enstaka kurser kan det vara svårt att hitta billigt boende.

Nu kör vi

Du kanske känner dig redo för att lämna Sverige bakom dig för tillfället och satsa på en hel utbildning utomlands? Modigt! Det finns många universitet att välja mellan och det finns skolor runt om i världen som har hög prestige och kvalitativa utbildningar. Priserna kan variera och oftast har skolorna en terminskostnad som kan vara av den dyrare sorten. 

Innan du flyttar kan det vara bra att tänka på en del saker. Vi har listat dem åt dig här:

  • Visum kan ta tid att få och det kan vara svårt att veta vilket visum det är du ska ansöka om. Se till att göra det i tid för att undvika krångel.
  • Se till att ha sparkontot påfyllt. När du flyttat utomlands kan det vara utmanande att hitta ett extrajobb ifall du får oväntade utgifter. 
  • Börja leta boende i tid. I vissa fall erbjuder universitetet eller skolan möjligheten att hyra in sig i korridor eller i speciella studentlägenheter. 
  • Klimatet kan vara ovant för dig i början. Du kanske flyttar till ett land som har det mycket varmare eller mycket kallare? Förbered dig med kläder efter väder.