Guide till smart studentekonomi

Livet som student kan vara tufft ekonomiskt, speciellt om du bor i någon av de större städerna, som Stockholm eller Göteborg. Kostnaderna för boende och levande är högre och att klara sig på existensminimum är utmanande. Det är däremot fullt möjligt, speciellt efter du läst vår guide.

Hittar du dig själv varje månad utan pengar på kontot, ståendes i köket och lagar pasta för femte kvällen i rad? Det behöver inte vara så. Att kunna laga bra mat varje dag behöver inte vara en vardagslyx. Det finns sätt att dryga ut studentkassan så att du kan unna dig saker du vill ha och ha mat på bordet.

Laga egen mat

När det kommer till mat är a och o planeringen. Enklast är att göra ett matschema och sen handla för hela veckan, om det är möjligt. De flesta matbutiker sänker priser på ett antal produkter varje vecka och därför är det bra att planera din matvecka utifrån dem. Se till att bli medlem på din lokala matbutik för att ta del av alla erbjudanden.

Att handla mat ute på restauranger och köpa hämtmat är en pengatjuv. Det är lätt att pengarna rinner iväg och detta går att kontrollera. Om du minskar ner på antalet gånger du äter ute per månad kommer du märka ett plus i plånboken. När det kommer till luncher är det därför smart att ta med sig matlåda istället. 

Ju flera, desto bättre

Att påverka din befintliga hyra är förmodligen ingenting du kan göra, däremot kan du se över din boendesituation. Om du känner att din hyra är alldeles för hög för din befintliga inkomst kan du kanske flytta ihop med en kompis? Studentstäder erbjuder en del lägenheter som är anpassade att bo flera i. 

Utnyttja rabatter!

Genom att vara inskriven i en studentkår får du ta del av studentrabatter, exempelvis via Studentkortet eller Mecenat. Det finns alltid löpande erbjudanden men det kommer även specialerbjudanden som kan erbjuda högre rabatt vid vissa tillfällen.